HTML

Géza bácsi a hit és erkölcstanról

Friss topikok

Gondoltam egyet, blogolok egyet (kettőt) erről a kérdsről.

2013.03.22. 23:24 Gézabiker

Kedves Olvasóm!

Azért indítom útjára ezt a bejegyzés sorozatot, hogy bizonyos kérdéseknek elébe menjek. Bátorítsam a kedves elsős és ötödikes szülőket, hogy az iskolai beiratkozáskor mit tegyenek a hit és erkölcstan tekintetében. Szeretném leírni a tapasztalataimat, hiszen már voltam a Hermanban, hamarosan mehetek az 1. számúba és meg van már az időpont a Bleyerbe is. A Kesjárban azt ígérték, hogy a beiratkozás után lesz majd lehetőségünk a bemutatkozásra. Törökbálintról (két iskola), Biatorbágyról (két iskola) és Herceghalomból (egy iskola) még semmi hír...

Ide inkább szubjektív és legfőképpen egyházközségünket és településeinket illető információkat írok. A jogszabályok és egyéb hasznos dolgok országos egyházunk katechetikai (tanítói) bizottságának profin végzett munkájából fakadóan az alábbi linken bővebben olvasható: http://hitoktatas.lutheran.hu/index.php/neveles-es-oktatas/hit-es-erkolcstan/szuloknek

Amit tudunk:

  • hamarosan, a beiratkozáskor rendelkezni kell arról, hogy gyermekünket evangélikus hittanra szeretnénk beíratni. Országszerte minden iskolában, így Budaörsön is ez a beiratkozás április 8-9-én lesz. Megpróbálunk ott lenni minden iskolában, ami evangélikus szempontból hozzánk tartozik.
  • ez a döntés végleges! Bár még szeptemberig változtatni lehet rajta és értesülésem szerint némely iskolában engedik, hogy váltson a család, ha úgy látják jónak. De ez a döntés 1 évig biztosan megváltoztathatatlan. (Ez érthető is, hiszen nem akarja egyik iskola sem, hogy a szülők időről időre megváltoztassák gyermekük hova járjon.)
  • a hit és erkölcstan most 2013 szeptemberétől indul első és ötödik osztályban. A következő években fölmenő rendszerben fog folytatódni. Tehát hit és erkölcstan minden évben lesz, úgy, mint pl. a matek, csak heti egyszer.
  • egyházunk erre a rendszerre teljesen fölkészült. Már a hirdetéseinkből, plakátjainkból és szórólapjainkból is kiderül, hogy a népszerűsítésre készen állunk. Hittankönyveink folyamatosan készülnek és időben kiadásra kerülnek.
  • az evangélikus hittanórán foglalkozunk minden olyan kérdéssel is, amely erkölcstanórán felmerül, a gyermek semmi olyan témáról nem marad le, amit az osztálytársai erkölcstanon vesznek. Mert mi is vesszük, csak evangélikusosan. Ezt azért tartom fontosnak megjegyezni, mert több elbizonytalanodó szülővel beszélgettem, hogy gyermekük "kimarad" valamiből, ha nem az erkölcstanosokkal tartanak. Nem maradnak ki! Egyszerűen arról van szó, hogy amikor az órarendben eljön a hit és erkölcstan, akkor az osztály megy a különböző hittanokra, akik maradnak, azok erkölcstanban részesülnek. Az evangélikus gyermekek Ildikó nénihez, vagy hozzám jönnek órára.

Hamarosan leírom a Hermanos tapasztalataimat. Szeretettel köszöntöm azokat, akik már jelentkeztek is az evangélikus hit és erkölcstanra!

Erős Vár a Mi Istenünk!

Gézabá

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gezabacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr285163243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lehobetti 2013.04.04. 16:50:22

Kedves Érintett Szülők!
Nem tudom ti, hogy vagytok vele, én a Herman nyílt napján hallottam először a jövő tanévben bevezetendő erkölcs és hitoktatásról.
Bevallom örültem neki.
Kisfiam, aki most lesz elsős, már az óvodában is járt hittanra. Nagyon szerette, de az utolsó évben mégis arra kért írassam ki.A miértre a következő választ kaptam: Anya! Amíg én a hittanon vagyok a többiek játszhatnak amit akarnak,én meg kimaradok belőle.
Érthető, hogy így döntött.
Ezért örülök,hogy most itt ez a lehetőség.
Nem tudom, közületek hány olyan van aki megkereszteltette a gyermekét?
És ebből hány olyan gyerek van, aki tudja is miért? Mi ez az egész?
Úgy gondolom, ha nem kapnak lehetőséget rá, hogy megismerjék,azt sem fogjuk megtudni, érdekli-e őket?Szeretik -e?
Talán olyan is van közöttetek, aki már gondolkozott a hittanban de a munka és sok egyéb elfoglaltság mellett nem tudta megoldani, hogy különórára hordja gyermekét.
Én minden estre örülök a lehetőségnek. Fontosnak tartom, hogy napjainkban a sok rossz és agresszió mellett.Értékes dolgokkal is ismerkedjenek gyermekeink.
Természetesen mondhatjátok, hogy a heti 1 tanóra nem sokat változtat a dolgon, bár én úgy gondolom a hittan órákon egy olyan közösség tagjává válik gyermekem, akikkel szívesen engedem el majd szabadidejében, s amíg mi dolgozunk nem azon izgulunk majd, hogy kivel, merre lóg majd.
Hát ezt szerettem volna megosztani veletek.
Remélem szeptemberben egy jó kis csapattal kezdi fiam az evangélikus hittanórákat!
Szép napot!
Betti
süti beállítások módosítása