HTML

Géza bácsi a hit és erkölcstanról

Friss topikok

Herman

2013.03.25. 12:30 Gézabiker

Kedves Olvasó!

Az elmúlt héten pénteken (március 22-én) a hitoktatók, a felekezetek képviselői elmehettünk a Hermanba bemutatkozni. Egy olyan alkalmat szervezett meg az iskola, amikor a szülők, gyermekek találkozhattak az iskolával, tanárokkal, sok új információt adhattak át a családoknak arról, hova is kerül gyermekük. Ez reggel 9 órakor kezdődött egy igazgatói tájékoztatóval. Ekkor igazgató úr kitért arra is, hogy a hit és erkölcstannal kapcsolatban mi a helyzet. Ez a tájékoztatás nem volt egyértelmű, mert mire beértünk Ildikó nénivel - mi hitoktatók 12 órára kaptunk csak meghívást - több szülő várt, hogy akkor most mi van, mert így hangzott el: az erkölcstan kötelező, a hittan szabadon választható. És mire ugye beértünk, addigra a plénum elé nem tudtunk odaállni, hogy elmondhassuk, milyen szép, új evangélikus hittankönyveink lesznek, hogy az erkölcstan témái benne foglaltatnak az evangélikus hitoktatásban, hogy a gyermeket, ha jelentkezik az evangélikus hittanra nem éri hátrány, mert a többi gyermek abból az osztályból nem az udvaron fog szaladgálni, vagy kirándulni menni, vagy ebédelni, úgyhogy jöjjön csak bátran... Szóval kicsit bosszankodtam, hogy a mi ügyünket, a mi dolgunkat nem mi tudtuk előadni úgy, ahogy szerettük volna. Hiszen mi, a különböző felekezetek sem várhatjuk el a vallásilag és felekezetileg semleges iskoláktól, hogy hívogasson hittanjainkra, propagálja anyagainkat. Amikor ezt szóvá tettem, ígéretet kaptam igazgató úrtól, hogy a valóban téves információkat korrigálni fogják honlapukon http://www.herman.hu/ Mindenesetre a szórólapjainkat kitehettük és a nagy plakátot is, melyen minden fontos információ rajta van. Jó hír viszont, hogy a Herman és a Bleyer összefogva sávos rendszerben fogja a hit és erkölcstan óráit megtartani. Ez azt jelenti, hogy e két iskolában nem lesz időbeli ütközés a hit és erkölcstan tekintetében. Ez igazából nekünk hitoktatóknak kedvez. De jó lenne, ha ezt egész Budaörsön meg lehetne szervezni.

Még egy szülői gondolatra szeretnék reagálni. Egy édesanya mondta, hogy ne haragudjak, de lehet, hogy nem akarja most beíratni gyermekét hittanra, mert vagy nem akarja túlterhelni őt elsőben, vagy a kicsi nem biztos, hogy akar hittant választani. Tudom, milyen ez az érzés, annak idején szülőként én is átéltem ezt a helyzetet, mondván: még a zene, a szakkör és a sport is kerüljön háttérbe, hadd szokja meg a gyermek előbb az iskolát és utána majd kezdjük az ilyesmiket is. Majd másodikban. Nos, ez nem egy ilyen helyzet. Mert a hit és erkölcstan kötelező. Tehát abban az órában a gyermek azt fogja tanulni. Ha jelentkezett evangélikus hittanra, akkor azt, ha nem, akkor marad azokkal, akik nem választottak semmit és erkölcstan órájuk lesz. Bátorítom a kedves szülőket, hogy irányítsák így gyermekeik figyelmét, hogy akarjanak evangélikus hit és erkölcstanra jönni. Nem lesz ebből nekik semmi hátrányuk. Sőt!!! Egészen más kisgyermekként Megváltó Urunk élethez való hozzáállásával, szeretetével és örömével megismerkedni ilyen korban és így felnövekedni! Nem mellesleg éppen ezért is indítunk be Budaörsön egy evangélikus óvodát is, mert már ilyen korban kell elkezdeni a hitre, keresztyén erkölcsre való nevelést. Lesz majd evangélikus iskola is, de ne fussunk úgy előre... ;-)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gezabacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr885170433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása