HTML

Géza bácsi a hit és erkölcstanról

Friss topikok

újabb infók

2013.03.26. 19:32 Gézabiker

Kedves Testvérek!

Íme egy bizonyítéka annak, hogy egyházunk mennyire naprakész a minisztériumi rendeleteket illetően. A jogszabály az evangélikus honlapon olvasható itt: http://www.evangelikus.hu/cikk/megjelent-hit-%C3%A9s-erk%C3%B6lcstan-szervez%C3%A9s%C3%A9t-koordin%C3%A1l%C3%B3-rendelet-%E2%80%93-mi-t%C3%B6rt%C3%A9nik-2013-m%C3%A1jus-20-ig

Szeretettel ajánlom azoknak, akik mélyrehatóbban is érdeklődnek a téma iránt, bár szerintem minden szülőnek érdemes átfutnia egyszer. Egy kicsit mazsolázgatok:

  • Az állami általános iskolákban az igazgató kijelöli azt a napot, amelyen a leendő elsős és ötödikes szülőket tájékoztathatja az egyházi jogi személy arról, hogy a hit- és erkölcstanoktatást milyen módon szervezi meg.
  • Az iskolák kötelesek lehetőséget biztosítani az egyházak képviselőinek a papír alapú dokumentumok (tantervek, tananyagok, tankönyvek, munkamódszerek stb.) bemutatására is. Ha a lelkész vagy hittantanár nem tud jelen lenni személyesen a tájékoztatón, az igazgató akkor is köteles elérhetővé tenni a szülők számára a megküldött dokumentumokat. Az állami általános iskolák pedagógiai programjában nem kell szerepeltetni a hit- és erkölcstanoktatás helyi tantervét, de a szülői tájékoztatás miatt fontos eljuttatni azokat az iskolák igazgatóihoz. (Az új kerettantervek és helyitantervminták, valamint a módszertani és tartalmi kérdéseket tárgyaló leírások elérhetők a hitoktatas.lutheran.hu és teol.lutheran.hu oldalakon.)

Nos, ez területünk 2 iskolájában egyáltalán nem történt meg. Sem anyagainkat nem tehettük ki, sem a tájékoztatásra nem kaptunk meghívást, sem lehetőséget. Egy biatorbágyi és egy törökbálinti suli meghívásunk nélkül szervezte meg az információs napot. Érdeklődésemre, hogy ez miért volt így, nem tudott elfogadható magyarázatot adni semelyik iskola.

Fontos!A leendő elsős gyermekek szülei – idén az április 8-9-én esedékes – beiratkozáskor nyilatkoznak választásukról, a leendő ötödikesek szülei május 20-ig hozzák meg döntésüket.

  • A rendelet nem ír elő létszámhatárt a tanulócsoportok létrehozásához, így akár egy fővel is tartható hit- és erkölcstanóra.
  • A hit- és erkölcstanoktatásban részt vevő tanulócsoportok összevonhatók.
  • A hit- és erkölcstanórákat elsősorban az órarendbe illesztett erkölcstanóra idejében kell megtartani.

Ez tök jó nekünk!

Már csak azt kellene elérnünk valahogy, hogy az iskolák, legalább egy településen összehangoltan alakítsák ki a hit és erkölcstan rendjét. tehát, hogy az órák ne egyszerre legyenek. Mert akkor pár éven belül ebből óriási káosz lesz.

Gézabá

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gezabacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr325174186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása