HTML

Géza bácsi a hit és erkölcstanról

Friss topikok

beiratkozás - április 8-9

2013.04.08. 15:06 Gézabiker

Kedves Testvérek!

Egy gyors hír a mai (és a holnapi) elsős beiratkozással kapcsolatban. Érdemes végiggondolnunk, hol is tartunk. Ma reggel sok iskolát jártam végig, ellenőrizendő, kinn vannak-e az anyagaink és volt, ahol úgy kellett kérni, hogy tegyék ki. Van persze pozitív példa is, ahol a beiratkozásnál mindenkinél rákérdeztek, hogy valóban nem szeretné-e a hit és erkölcstant gyermekének? Ezt nagy köszönettel vettük!!!

Üdv, Géza

Kedves Testvérek!

Több helyütt is felmerült, hogy adatvédelmi (vagy egyéb) okokra hivatkozva a lelkészeket (vagy a megbízott képviselőjüket) nem engedték be a beiratkozás helyére, hanem egy másik terembe ültették le őket, mondván, hogy az érdeklődő szülőket, majd hozzájuk irányítják.

dr. Nagymáthé Saroltával, a Nevelési és Oktatási Osztály jogászával egyeztetve ezzel kapcsolatban két dolgot szeretnék a figyelmetekbe ajánlani:

1. A 22/2013. EMMI rendelet 33.§ 182/A §-ának (9) pontja lehetővé teszi, hogy a lelkész (vagy a megbízott képviselő) jelen legyen (akárki, akármit is mondjon): "A beiratkozáskor a hit- és erkölcstan oktatás megszervezését a következő tanévben vállaló egyházi jogi személy képviselője is jelen lehet, a szülőnek - igénye esetén - hit- és erkölcstan oktatással kapcsolatban tájékoztatást nyújthat. Amennyiben valamelyik egyházi jogi személy képviselője a beiratkozáskor nem tud megjelenni, az igazgatónak biztosítania kell az egyházi jogi személy által rendelkezésére bocsátott hit- és erkölcstanoktatáshoz kapcsolódó papíralapú dokumentumok megismerhetőségét." Olyan rendelkezés pedig nincs, ami tiltaná vagy korlátozná, hogy az egyházi jogi személy képviselője jelen legyen a beiratkozáskor.

Természetesen az adatvédelmi szabályok ez esetben a lelkészre is vonatkoznak, aki nem élhet vissza a tudomására jutott személyi adatokkal és kötelezi a titoktartás. Szükség esetén erről akár írásban is nyilatkozhat.

2. A szülőnek pedig joga van az egyenlő tájékoztatáshoz, melybe az is beletartozik, hogy ne csupán az erkölcstanoktatásról halljon a beiratkozáskor (melyet véletlenül pont az osztályfőnök fog tartani, hiszen ha ez az egyetlen infó, akkor ez már eléggé kimeríti a befolyásolást).

E kérdés kapcsán érdemes összefogni a többi egyház képviselőjével, és együttesen kérni az igazgatót, hogy biztosítsa a törvényes lehetőséget az egyházi jelenléthez.

Amennyiben valahol nem sikerül érvényt szerezni az egyház és a szülők ezen jogainak, kérem, hogy jelezzétek. Az Országos Iroda megpróbál segíteni a kérdés békés és gyors rendezésében, amennyiben pedig szükséges, úgy jelzi problémát a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ  és az ombudsman felé.

Szeretet,

Rozs-Nagy Szilvia

hittanreferens

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gezabacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr85210903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása